Alături de celelalte tipuri de energie rezultată din natură, și cea obținută cu ajutorul apei reprezintă o variantă sustenabilă pentru planetă și blândă față de mediul înconjurător.
De fapt, energia hidroelectrică este cea mai frecvent utilizată sursă regenerabilă de energie electrică. China este cel mai mare producător de astfel de energie, iar alți producători de top sunt Statele Unite, Brazilia, Canada, India și Rusia. Aproximativ 71% din întreaga energie electrică regenerabilă de pe Pământ provine din energia hidroelectrică.
Fie că este vorba despre râuri, fluvii sau cascade, apa aflată în mișcare poate fi transformată în energie electrică utilizabilă peste tot în lume.
Ce este energia hidroelectrică?
Energia hidroelectrică este clasificată ca sursă de energie verde, regenerabilă, fiindcă este produsă dintr-o resursă care se regenerează constant în natură – apa. Acest lucru înseamnă că, atâta timp cât apa continuă să curgă, energia hidroelectrică poate fi produsă în mod continuu, fără a fi nevoie să se consume resurse naturale limitate și poluante, cum ar fi combustibilul fosil.
În esență, energia hidroelectrică se bazează pe ciclul apei în natură. Mai exact, apa de la suprafața Pământului este evaporată de căldură, se condensează și formează nori. Aceștia se acumulează până când se eliberează din nou spre pământ, sub formă de precipitații. Această apă, la rândul ei, se adună în râuri și ajunge apoi în lacuri sau oceane. Câtă vreme acest ciclu natural există, și energia poate fi creată.
Energia hidroelectrică este produsă prin folosirea diferențelor de nivel în cursurile de apă sau prin construirea barajelor pentru a crea acumulări artificiale de apă. Când apa se află în mișcare, se poate genera electricitatea. Aceasta este produsă prin transformarea energiei potențiale a apei în energie cinetică, care este apoi convertită în energie electrică printr-un generator.
Cum funcționează un sistem de producere a energiei hidroelectrice?
Sistemul de producere a energiei hidroelectrice are nevoie de cinci elemente: un baraj, un lac de acumulare, un canal de evacuare, o centrală hidroelectrică și un sistem de distribuție a energiei electrice. Barajul este construit pe cursul de apă, creând o acumulare de apă care poate fi folosită pentru a controla fluxul de apă către centrala hidroelectrică.
În centrala hidroelectrică, apa este canalizată prin turbine, care sunt conectate la generatoare. Apa trece prin aceste turbine, făcându-le să se rotească și să genereze energie electrică. După ce a trecut prin turbine, apa este evacuată prin canale de evacuare, care o trimit înapoi în cursul de apă.
Așadar, putem observa că apa ajunge din nou în natură, doar mișcarea ei naturală fiind utilizată pentru a produce energie. Avem de a face, astfel, cu o metodă prietenoasă cu natura, dependentă doar de fluxul obișnuit al apei.
Cum este utilizată energia hidroelectrică în prezent?
Energia hidroelectrică a fost și este folosită în întreaga lume pentru a genera electricitate. În urmă cu mai mult de două mii de ani, grecii utilizau această formă de energie în cea mai simplă formă, în contextul morilor pentru obținerea făinii. Puterea apei învârtea roata morii, pentru a activa procesul de măcinare a grâului.
Prima centrală hidroelectrică din lume a fost construită în urmă cu 145 de ani, în 1878, în Wisconsin, Statele Unite. În prezent, Barajul celor Trei Defileuri din China, care are rolul de a reține râul Yangtze, este cel mai mare baraj hidroelectric din lume, din punct de vedere al producției de energie electrică. Barajul are o lungime de 2.335 de metri și o înălțime de 185 de metri și dispune de suficiente generatoare pentru a produce 22.500 de megawați de energie.
Astăzi, energia apei poate fi utilizată în mod direct, prin iluminatul caselor și clădirilor, sau poate fi transmisă prin rețelele electrice la distanțe mari, pentru a fi utilizată în scopuri comerciale și industriale.
Energia hidroelectrică este, de asemenea, utilizată pentru a alimenta mașini și echipamente, cum ar fi pompele de irigații, care sunt utilizate în agricultură pentru a uda culturile. Aceasta poate fi, de asemenea, utilizată pentru a alimenta industria minieră, pentru a transporta materiale sau pentru a pompa apă în mine.
De ce este energia hidroelectrică o alternativă sustenabilă excelentă?
Prin urmare, energia hidroelectrică are un potențial uriaș, ce poate fi fructificat mai mult de cei care vor să facă o diferență, să trăiască sustenabil și să protejeze planeta. Așadar, rămâi alături de Green Energy for Everyone, pentru a afla mai multe.