Un management sustenabil al oceanelor ar putea ajuta oceanele să producă de șase ori mai multă hrană și să genereze de 40 de ori mai multă energie regenerabilă decât în prezent – Secretarul General ONU, Antonio Guterres.
Energia sustenabilă este o soluție la problemele generate de schimbarea climatică și de poluare. Aceasta se bazează pe utilizarea diferitelor surse de energie regenerabilă, printre care se numără și energia oceanică. România are un potențial semnificativ în ceea ce privește aceste surse de energie, iar dezvoltarea lor poate aduce beneficii semnificative pentru economia și pentru societatea românească. Mai ales, raportat la situația actuală, în care utilizarea și avantajele acestor alternative nu sunt cunoscute complet publicului larg.
Nevoia de energie sustenabilă pe piața din România este în creștere, iar adoptarea unui plan de energie verde poate ajuta la reducerea dependenței țării de combustibilii fosili și la creșterea securității energetice a țării. În plus, energiile regenerabile sunt considerate una dintre cele mai promițătoare surse de investiții în domeniul energetic și pot oferi oportunități pentru crearea unor locuri de muncă și creșterea economică.
În prezent, România se bazează în mare parte pe surse de energie convenționale, care au un impact negativ asupra mediului și a sănătății oamenilor. Adoptarea unui model de energie sustenabilă poate ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la îmbunătățirea calității aerului și la reducerea poluării sonore și a apei.
Energia oceanică este o formă de energie regenerabilă care se bazează pe utilizarea resurselor naturale din oceane, inclusiv pe valuri, pe curenți și pe diferența de temperatură dintre apa de la suprafața și cea de la adâncime. Această formă de energie poate fi o soluție promițătoare la nevoia de energie verde și sustenabilă, având un potențial enorm, deoarece oceanele reprezintă aproximativ 70% din suprafața planetei.
Printre cele mai utilizate forme de energie oceanică se numără energia valurilor și energia mareelor. Conform organizației „Ocean Energy Europe”, capacitatea totală a proiectelor instalate de energie oceanică la nivel mondial a fost de 536,6 MW în 2020. Energia mareelor a avut cea mai mare pondere, de 83% din capacitatea totală instalată a proiectelor de energie oceanica în 2020, urmată de energia produsă de valuri cu un procentaj de 17. Mai mult, Uniunea Europeană este lider pe piața de proiecte privind energia oceanică, fiind urmată de Statele Unite.
Energia valurilor se produce prin transformarea mișcării valurilor în energie electrică, prin folosirea unor dispozitive numite „convertoare de energie a valurilor”. Acestea transformă energia cinetică a valurilor în energie electrică prin intermediul unor turbine și generatoare. De altfel, acest tip de energie are potențialul de a alimenta 10% din cererea de energie la nivel mondial.
Pe de altă parte, energia mareelor utilizează diferență de nivel a apei, apărută în urma mareelor, pentru a produce energie. Turbinele de maree sunt amplasate în zone cu maree înalte și joase și funcționează prin trecerea apei prin turbine, producând, astfel, energie electrică în urma schimbărilor de nivel ale apei din zonele respective.
În plus, energia oceanică poate fi considerata o sursă curată, deoarece nu produce emisii de gaze cu efect de seră sau alți poluanți atmosferici. De asemenea, această formă de energie este predictibilă și poate fi produsă în mod constant și fiabil, deoarece resursele pe care se bazeaza sunt disponibile în orice moment al zilei, fără să fie condiționate de alți factori.
Cu toate acestea, există și provocări și obstacole în dezvoltarea și implementarea energiei oceanice. Printre acestea se numără costurile mari de dezvoltare și de instalare a tehnologiilor necesare pentru producerea acestui tip de energie, precum și impactul negativ asupra mediului marin, a faunei și a florei acvatice.
Așadar, energia oceanică poate fi o sursă favorabilă de energie curată și sustenabilă pentru viitor, având un potențial enorm în ceea ce privește dezvoltarea și utilizarea acesteia. Cu toate acestea, este important ca cercetătorii și industria să lucreze împreună pentru a dezvolta tehnologii mai eficiente și mai prietenoase cu mediul, pentru a face energia oceanică mai accesibilă și mai avantajoasă din punct de vedere economic.
Concluzionând, amintim tot o declarație a secretarului general ONU, Antonio Guterres, care-i încurajează pe oameni printr-un un proverb swahili: Bahari itatufikisha popote (oceanul ne poate duce oriunde).